w

Najlepsze przepisy z wykorzystaniem dyni

Dynia

Jesień to zdecydowanie sezon na dynię! Dynia ma szerokie zastosowania lecznicze i kulturowe, ale przede wszystkim stanowi składnik wielu pysznych potraw. Przedstawiamy najlepsze przepisy z wykorzystaniem dyni.

Dynia to jedno z najbardziej jesiennych warzyw. Wykorzystywana w produktach leczniczych i stanowiąca symbol połączenia ze światem zmarłych w wielu kulturach, stanowi niezaprzeczalnie główny składnik wielu pysznych dań. Zarówno jej miąższ, jak i pestki, to źródło wielu cennych witamin i substancji odżywczych, korzystanie oddziałujących na nasze zdrowie i wygląd. Jakie i co warto przyrządzić z dyni?

Właściwości i zastosowanie dyni

Dynia posiada szereg cennych dla naszego zdrowia i samopoczucia zastosowań. Jedną z podstawowych właściwości dyni jest wysoka zawartość błonnika. Dynia zawiera także wiele cennych witamin (A, C, B1, B2, B3, B5, B6) oraz minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, kwas foliowy oraz karoten.

Inaczej niż w przypadku niektórych owoców i warzyw, pestki dyni są jadalne i stanowią równie cenne źródło witamin i minerałów – ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na wzrost i wytrzymałość włosów i paznokci, a wytwarzany z nich olej z pestek dyni wykazuje silne działanie przeciwzapalne.

Klasyczna zupa krem z dyni

Chyba każdy, kto choć raz próbował wykorzystać dynię w kuchni, myślał właśnie o zupie. Klasyczna zupa krem z dyni to świetny przepis szczególnie, jeśli nie jesteśmy jeszcze wprawieni w potrawach z dynią. Jak przygotować ten przysmak?

Co będzie Ci potrzebne?
– 1 duża dynia
– 500 ml bulionu
– dwie łyżki masła
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– szczypta imbiru
– szczypta chilli
– sól
– pieprz

Przygotowywanie zupy dyniowej musimy rozpocząć od wydrążenia miąższu z dyni. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło. Szklimy tam cebulę i czosnek, a następnie dorzucamy miąższ z dyni. Po kilku minutach wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy przez 15-20 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chilli i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Opcjonalnie, możemy dynię z patelni wrzucić na kilka minut do pieca – dzięki temu zupa zyska dodatkowy, niepowtarzalny smak pieczonej dyni.

Zupa krem z dyni

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to niewątpliwie prawdziwy przysmak fanów tego jesiennego warzywa. Jak je przyrządzić?

Co będzie Ci potrzebne?
– jedna średnia dynia
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 2 łyżeczki cynamonu
– 16 g cukru wanilinowego
– 1/2 szklanki oleju
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– garść orzechów włoskich
– garść rodzynek

Przygotowanie ciasta dyniowego rozpoczynamy od ubicia jajek wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę oraz cynamon. Całość należy miksować około 3 minut. W kolejnym kroku do masy dodajemy odciśnięty miąższ z dyni, posiekane drobno orzechy włoskie oraz namoczone wcześniej rodzynki. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzednio nasmarowaną masłem i oprószoną mąką) wylewamy dyniową masę i wkładamy do piekarnika. Pieczenie powinno zająć około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.

Dynia to bez wątpienia jedno z najlepszych jesiennych warzyw. Warto wykorzystać je w swojej kuchni, gdyż przepyszna zupa-krem z dyni czy dyniowe ciasto to potrawy, które posmakują każdemu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Selfie może być niebezpieczne

Często robisz sobie selfie? Możesz cierpieć na zaburzenie psychiczne

Aloe Ever Shield

Aloe Ever-Shield – naturalny aloesowy dezodorant